Onze tuinderij sinds 2016

2016
Beelden Google Earth
2021
Beelden Google Earth
2023
Beelden Google Earth
Previous slide
Next slide

Er is steeds meer interesse voor lokaal en biologisch of onbespoten voedsel. De supermarkt is uiteraard belangrijk, maar fungeert ook als tussenpersoon tussen boer en consument. Hierdoor weet je over het algemeen vrij weinig van de producten of waar het vandaan kwam. In Nederland zijn er daarom steeds meer initiatieven die de relatie tussen de boer en consument willen versterken, door lokaal voedsel te produceren.

Onze Tuinderij is een van deze initiatieven voor de inwoners van Amersfoort. In 2016 startte onze tuinderij op een nog braakliggend terrein.

Een groep pioniers kreeg hier de kans een eigen tuinderij te starten. Het doel was om het terrein van ongeveer 1 hectare te gebruiken om voedsel te produceren voor de directe omgeving. Er is veel moeite gedaan om de grond te optimaliseren voor de groenteteelt, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van technieken die goed zijn voor de bodem. Ze hebben daarmee de basis gelegd voor de tuinderij zoals hij nu is.

Eind 2020 heeft de huidige tuinder Roy Onze Tuinderij overgenomen. Wel moest de tuinderij begin 2021 helaas wel voor een groot deel verplaatst worden. Maar gelukkig kregen we er van de Gemeente aan de andere kant een nieuw stuk voor terug. In rap tempo werden toen nieuwe groenten bedden aangelegd en tevens een nieuwe bloementuin. En de bijen van en imker helpen sindsdien bij het bestuiven van de bloemen en het vergroten van de biodiversiteit.

Het runnen van een dergelijke tuinderij kan uiteraard niet alleen worden gedaan. Maar gelukkig heeft Onze Tuinderij altijd een grote groep vaste vrijwilligers gehad, die helpen bij het opzetten, zaaien en oogsten.

Onze Tuinderij maakt gebruik van onderstaande belangrijke pijlers

Er is veel aandacht voor de natuur en bodem

  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van technieken die het bodemleven in stand probeert te houden. Denk hierbij aan het gebruik van handtools en zo min mogelijk gebruik van zware machines.
  • De planten worden niet bespoten en er wordt geen kunstmest gebruikt wat niet alleen bevorderlijk is voor de bodem, maar ook voor de insecten en de bijen die er worden gehouden.
  • Er wordt jaarlijks gerouleerd in type groenten. Hierdoor wordt de nutriënten in de bodem niet uitgeput en vermindert dit ook de kans op ziekten.

De band tussen de boer en oogstaandeelhouders staat centraal

  • Elke week kunnen worden verse groenten geoogst, die kunnen worden lokaal opgehaald bij Onze Tuinderij, waardoor je weet waar je groenten, kruiden en roodfruit vandaan komt.
  • Boer Roy is elke week aanwezig om een praatje te maken met de aandeelhouders of als er vragen zijn.
  • Elk jaar wordt er een planning gemaakt van de groenten voor het volgende seizoen. Onze Tuinderij staat daarbij altijd open voor suggesties voor nieuwe groenten of andere ideeën van de aandeelhouders.
  • Er is veel variëteit in groenten, kruiden en roodfruit voor de aandeelhouders. De groenten zijn seizoensgebonden, waardoor Onze Tuinderij meer dan 100 verschillende soorten kan aanbieden in een oogstseizoen.
  • Er is ook veel aandacht voor verschillende rassen van groenten om zo ook veel diversiteit te kunnen aanbieden.

We doen het samen

  • Onze Tuinderij heeft standaard een grote groep enthousiaste vrijwilligers die helpt bij de bezigheden in en rondom de tuin.
  • Aandeelhouders zijn ook altijd welkom om te helpen in de tuin of de tuin te bekijken.
  • Er zijn meerdere samenkomsten per jaar.

Eemstadboerderij is Onze Tuinderij geworden

Begin 2024 heeft de Eemstadboerderij haar naam veranderd naar Onze Tuinderij. De nieuwe naam past wat ons betreft beter bij wat we zijn en doen. Tevens symboliseert de naam een plek waarbij alle betrokkenen onderdeel zijn van de tuinderij. Of je nu lid bent, vrijwilliger of op een andere manier betrokken bent, je bent onderdeel van Onze Tuinderij!